Μήνυμα Διευθυντή ΔΔΕ Δράμας με αφορμή την έναρξη του Νέου Σχολικού έτους. Έναρξη του ετήσιου (2016-2017) αφιερώματος (Γίνομαι Πολίτης) της ΔΔΕ.

DSC03175

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σας καλωσορίζω στα σχολεία μας και σας εύχομαι μια χρονιά δημιουργική, επιτυχιών και προόδου.

Κοινός μας στόχος για μία ακόμη χρονιά είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε από κοινού να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσφέροντας στους μαθητές μας εναλλακτικές δυνατότητες και ευκαιρίες να προσεγγίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

Η βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων μας, θα βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο του ετήσιου για το σχολικό έτος 2016-2017 αφιερώματος της ΔΔΕ Δράμας, το οποίο πλέον από το Σχολικό έτος 2010-11 έως και σήμερα εξελίχθηκε μέσα από τη συνεργασία μας σε έναν τοπικό θεσμό.

Ο τίτλος του φετινού ετήσιου αφιερώματος είναι «Γίνομαι Πολίτης» και ο κυρίαρχος στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας η καλλιέργεια συναισθημάτων κατανόησης και ανεκτικότητας προς άλλους πολιτισμούς, η κριτική σκέψη, η δημιουργική διάθεση, η ενεργός συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και παράλληλα ο αυτοσεβασμός, ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συνεργασία για το κοινό καλό, ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η συνύπαρξη ανθρώπων και λαών δίχως προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Οι βασικοί άξονες προσανατολισμού για τους μαθητές μας θα είναι τα ρήματα «ενδιαφέρομαι» και «ενεργώ» παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω μου, στο σχολείο μου και στην κοινωνία γενικότερα, συνεργαζόμενος με τους συμμαθητές μου, τους καθηγητές μου, με μαθητές άλλων σχολείων, αλλά και με τους συμπολίτες μου.

Για το σκοπό αυτό θα αναπτύξουμε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους καινοτόμες δράσεις, καλές πρακτικές, συζητήσεις, σεμινάρια, επιμορφώσεις τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, όσο και Διεύθυνσης, ώστε το κοινό βίωμα να αποτελέσει για όλους μας εφαλτήριο για μία πράξη συνειδητή σε μια προσπάθεια πληροφόρησης και ενεργούς εμπλοκής των μαθητών μας σε όσα διαδραματίζονται σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην προοπτική αυτή βέβαια, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι νέες τεχνολογίες. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε μια πολυμεσική εφαρμογή με τον ομώνυμο τίτλο «Γίνομαι Πολίτης», η οποία θα ενθαρρύνει τους μαθητές να εντοπίζουν και να εκφράζουν όσα τους ικανοποιούν ή επιθυμούν, αλλά και όσα απεχθάνονται ή φοβούνται. Μέσω της σχετικής ιστοσελίδας ή της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής για smartphones (mobile app) οι απόψεις τους θα καταχωρίζονται σε εφαρμογή cloud GIS, συνοδευόμενες από γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις και να προτείνουν δράσεις. Ο πυρήνας του «Γίνομαι Πολίτης» είναι ακριβώς η ενεργοποίηση των συμμετεχόντων, η δικτύωσή τους και η διοργάνωση δράσεων εντός και εκτός σχολείου με συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα.

Στη διάρκεια του σχολικού έτους θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα αυτά και να προσδιορίσουμε τις δράσεις μας. Ευχή όλων μας είναι στις «Ημέρες Εκπαίδευσης» του 2017 στη διάρκεια των οποίων στο τέλος κάθε σχολικού έτους, αναστοχαζόμαστε δημιουργικά για όσα στη διάρκεια του σχολικού έτους πράξαμε, να έχουμε αποκτήσει την αίσθηση ότι μέσα από αυτό το ετήσιο αφιέρωμα συμβάλαμε ώστε οι μαθητές κι οι μαθήτριες των σχολείων μας να αισθάνονται περισσότερο υπεύθυνοι για τον εαυτό τους, συνειδητοί πολίτες για τον τόπο τους, αλλά και δημιουργικοί πολίτες για όλο τον κόσμο!

 

Καλή Σχολική Χρονιά!

Ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Δράμας

 

Δρ. Κιουλάνης Σπυρίδων

Likes (2)Dislikes(0)

Related posts