Έκθεση Φωτογραφίας της ΔΔΕ Δράμας: «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών»

Έκθεση Φωτογραφίας της ΔΔΕ Δράμας: «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών»

Έκθεση Φωτογραφίας της Δ.Δ.Ε ΔΡΑΜΑΣΗ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σε συνεργασία με τον Επιστημονικό και Πολιτιστικό Σύλλογο eκπ@ιδευτικός κύκλος διοργανώνουν Έκθεση Φωτογραφίας Μαθητών/τριών και Εκπαιδευτικών, με τον γενικότερο τίτλο: «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου (2017-2018) αφιερώματος της ΔΔΕ Δράμας «Σύγχρονες διδακτικές προ(σ)κλήσεις», θα ενταχθεί στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιωματικής Μάθησης (IECAT 2018) με θέμα: «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθηση που διοργανώνουμε στη Δράμα (27-29 Απριλίου 2018) και θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ημερών Εκπαίδευσης 2018, δηλαδή από 20 έως 29 Απριλίου 2018 στους χώρους υλοποίησης του Συνεδρίου.

Για το σκοπό αυτό οι μαθητές/μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να αποστείλουν ανά σχολείο το φωτογραφικό υλικό που επιθυμούν, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, τις θεματικές, τους γενικούς κανόνες και τις οδηγίες που ακολουθούν, από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018.

Θεματικές Περιοχές και Περιγραφή

Διαστάσεις εκτυπωμένης φωτογραφίας Θέματα Περιγραφή
20 Χ 25

 

1 Στιγμές των δρόμων Πολλά στοιχεία για τη ζωή αποκαλύπτονται μέσα από την απεικόνιση στιγμών της καθημερινότητας και αυτό που χρειάζεται είναι γρήγορα αντανακλαστικά, έτσι ώστε η στιγμή να μπορέσει να καταγραφεί, πριν εξαφανισθεί για πάντα. Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη
2 Χρώματα και αποχρώσεις Ελεύθερο θέμα. Ωστόσο επιλέγουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα ως κεντρικό θέμα της φωτογραφίας μας. Έγχρωμη
3 Αρχιτεκτονικές προ(σ)κλήσεις Επιλέγουμε και φωτογραφίζουμε κτίρια τα οποία ξεχωρίζουν λόγω ιστορικότητας ή παλαιότητας, ίσως λόγω σχήματος, ή ακόμη και λόγω δημόσιου ενδιαφέροντος ή απλά επειδή μας αρέσουν. Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη
4 Ο κύκλος των συναισθημάτων Επιλέγουμε και φωτογραφίζουμε τη χαρά, τη θλίψη, την αγάπη, το φόβο, το θυμό, την έκπληξη, τη ντροπή… Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη
5 Γωνίες θέασης Επιλέγουμε έναν δρόμο, μία πλατεία, ή και ένα μνημείο ίσως που χαρακτηρίζει μια περιοχή και που μας αρέσει και το φωτογραφίζουμε από μία γωνία θέασης που μας εκφράζει. Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη
6 Αρώματα της Φύσης Επιλέγουμε και φωτογραφίζουμε τοπία ή και κάποιο χαρακτηριστικό της φύσης που μας εκφράζει. Έγχρωμη
7 Ζώα και Πτηνά: κάτι έχουν να μας πουν; Συναντάμε και επιλέγουμε ζώα ή πτηνά που μας αρέσουν, που θεωρούμε πως έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση, φωτογραφίζουμε την έκφρασή τους και φανταζόμαστε αυτό που μέσα από αυτή έχουν να μας πουν. Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη
8 Απλά Αφηρημένη Φωτογραφίζουμε με τη δική μας ματιά Ασπρόμαυρη
9 Έθιμα και παραδόσεις Φωτογραφίζουμε έθιμα και παραδόσεις μέσα από τη δική μας ματιά (για παράδειγμα Χριστούγεννα, Πάσχα – Καρναβάλι,  Παρέλαση, τοπικά έθιμα κ.λ.π) Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη
10 Ο κόσμος από ψηλά Μια διαφορετική προοπτική του κόσμου από ψηλά. Αν όχι από drone, ή μέσα από μία πτήση, από φυσικό υψόμετρο ή την κορυφή ψηλών κτιρίων. Έγχρωμη ή Ασπρόμαυρη

Γενικές οδηγίες

Οι φωτογραφίες μπορούν να υποστούν επεξεργασία χωρίς όμως να αλλοιώνεται  η πραγματικότητα που απεικονίζουν. Φωτισμός, χρώματα, crop, bokeh είναι επιτρεπτό και θεμιτό να επεξεργαστούν όπου επιθυμεί και κρίνει απαραίτητο ο δημιουργός τους.

Η λήψη των φωτογραφιών μπορεί να γίνει από κινητό τηλέφωνο, tablet, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR ή Mirrorless, drone,. Όσο μεγαλύτερη η ανάλυση του αισθητήρα του μέσου λήψης τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα της εκτύπωσης.

Η εκτύπωση είναι επιθυμητό να γίνει σε φωτογραφικό χαρτί και οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι 20 Χ 25 εκατοστά.

Σε κάθε φωτογραφία, στην δεξιά ή αριστερή κάτω γωνία, θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή ή εκπαιδευτικού που έκανε την λήψη της φωτογραφίας, το σχολείο όπου ανήκει, σε ποια θεματική ανήκει η φωτογραφία, καθώς και η περιοχή στην οποία έγινε η λήψη.  Τα χαρακτηριστικά αυτά θα αναγράφονται με τέτοιο τρόπο, μέγεθος και χρώμα ώστε να είναι ευανάγνωστα χωρίς όμως να καλύπτουν μεγάλο μέρος της φωτογραφίας. Εάν το φόντο της φωτογραφίας δυσκολεύει την ανάγνωση της περιγραφής, μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικό σημείο της φωτογραφίας. (Δείτε το παράδειγμα που ακολουθεί).

SAMSUNG CSC

Οδηγίες αποστολής

Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν ανά θέμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φάκελοι με την σφραγίδα του σχολείου, μέσα στους οποίους, σε υποφακέλους, θα περιέχονται ανά θεματική κατηγορία οι φωτογραφίες. Σε κάθε υποφάκελο θα αναγράφεται το θέμα (π.χ. Χρώματα και αποχρώσεις), το σχολείο και ο αριθμός των φωτογραφιών που εσωκλείονται.

 

Γενικοί κανόνες συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας

Κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι δημιουργοί των φωτογραφιών για τους σκοπούς της έκθεσης:

  • Αποφεύγουμε να φωτογραφίσουμε πρόσωπα ως κεντρικό θέμα της φωτογραφίας.
  • Φωτογραφίζουμε σε δημόσιους χώρους. Αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, ενημερώνουμε τον ιδιοκτήτη και ζητούμε την άδεια του για την λήψη αλλά και της χρήσης της εκτυπωμένης φωτογραφίας στην έκθεση.
  • Δεν φωτογραφίζουμε ιδιωτική κοινωνική εκδήλωση, πχ γάμο, πάρτι κτλ.
  • Μπορούμε να φωτογραφίσουμε δημόσια γεγονότα που λαμβάνουν χώρο σε δημόσιο τόπο π.χ. μια παρέλαση, ένα δρώμενο, καρναβάλι, περιφορά Επιταφίου κτλ.
  • Είναι επιθυμητό οι δημιουργοί των φωτογραφιών να προβάλουν την δική τους οπτική ματιά, να προσπαθήσουν να αποτυπώσουν διαφορετικά από τα συνηθισμένα το θέμα τους και να εκφραστούν διαμέσου της φωτογραφίας.

 

Τέλος, επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή, καθώς κάθε ένας/μία μπορεί να συμμετέχει με φωτογραφικό υλικό σε όσες από τις ως άνω κατηγορίες/θεματικές επιθυμεί. Πρόθεσή μας είναι να εκτεθούν όλες οι φωτογραφίες που θα αποσταλούν, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν.

 

Για πληροφορίες και υποστήριξη που αφορούν σε τεχνικά θέματα (λήψη, εκτύπωση, χαρακτηριστικά, αποστολή κ.λ.π) μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά στο τηλέφωνο 2521351226 (κ. Δημήτρης Σωτηρέλης). Παράλληλα για θέματα οργανωτικά και διαδικαστικά που αφορούν στη συμμετοχή στην έκθεση μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα υποστήριξης της έκθεσης (Αννούλα Πασχαλίδου, τηλ. 2521351223, Γεώργιος Μπαντής, τηλ. 2521351230, Αναστασία Γεωργιάδου, τηλ. 2521351224 και Δήμητρα Παπαϊωάννου τηλ. 2521351225).

 

Παρακαλούνται οι κ.κ Διευθυντές και Διευθύντριες των Σχολικών Μονάδων της ΔΔΕ Δράμας να ενημερώσουν τους/τις εκπαιδευτικούς καθώς και τους/τις μαθητές/τριες των σχολικών μονάδων ευθύνης τους.

O Διευθυντής

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Δρ. Κιουλάνης Σπυρίδων

Likes (2)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *